Foto: SVT

Tillfälliga uppehållstillstånd en utmaning för arbetsmarknaden

Publicerad

Arbetskraftsbristen i länet riskerar att bli ännu svårare när de tillfälliga uppehållstillstånden börjar gälla. – Det kan få till följd att de nyanlända som har en utbildning väljer att ta ett enklare jobb bara för att få en anställning, säger Greg Golding, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

På tisdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för sysselsättningen för 2017. För Jönköpings län ser den bra ut. Såväl offentlig som privat sektor skriker efter arbetskraft och Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen ökar med 3200 personer nästa år.

Men samtidigt ökar arbetslösheten när de nyanlända från förra höstens stora flyktingström ska ut i arbete.

Det är yrken som kräver utbildning som det är svårast att rekrytera till. Ungefär hälften av de nyanlända har gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Men de nya reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd riskerar att göra att även de utbildade väljer enklare arbeten.

– När de har tretton månader på sig kan det innebära att de inte väljer att investera i någon kompetensutveckling, säger Greg Golding. Det gör att de arbetsgivare som efterfrågar särskild kompetens kanske inte får tag på det eftersom personen som har det väljer att ta ett yrke som de är överkvalificerade för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.