Foto: Bengt Nordin Bon

Tillnyktringsenhet istället för fyllecell

Uppdaterad
Publicerad

För att öka den medicinska säkerheten planeras nu en särskild tillnyktringsenhet i Jönköping. Region Jönköpings län och polisen är överens.

Idag har polisen ansvar för personer som tas om hand enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer. I Jönköpings län hamnar en person som är så berusad av alkohol eller annat berusningsmedel att han eller hon inte kan ta hand om sig själv i polisens fyllecell. Men i framtiden kan det se annorlunda ut.

Sex till åtta tillnykringsplatser

Region Jönköping län och polisen har nu gjort en överrenskommelse om att en tillnyktringsenhet ska formas i Jönköping. Det är nu upp till politikerna att besluta var den ska ligga. Johan Björk är utredare på Region Jönköpings län med ansvar för folkhälsa och sjukvård och han är positiv till den nya enheten som är tänkt att samfinansieras av länets tretton kommuner och regionen.

– Det här kommer bli en bra verksamhet som har möjlighet att ta hand om den här gruppen. Det kommer också avlasta akutmottagningarna och psykakuten i Jönköping, säger Johan Björk som tidigare arbetat som verksamhetschef på Psykiatriska kliniken i Jönköping.

– Polisen kommer inte heller får lika mycket att göra, säger han. Även om de fortfarande kopplas in om personen som är berusad gjort något brottsligt.

Utreds på flera orter

Linköping har haft en tillnyktringsenhet i nästan 30 år och de har bara goda erfarenheter enligt Johan Björk. Sedan tidigare finns det också i Örebro och i Umeå. Just nu utreder även Västmanland och Uppsala liknande verksamheter.

– Det här är just för att man ska kunna tillgodose den medicinska säkerheten på ett bättre sätt. Det händer faktiskt ett par dödsfall varje år. Som tur är har det inte skett i Jönköping, säger han.

Även i Värnamo och Eksjö

Förslaget som det ligger nu är att det ska finnas en fullskalig tillnyktringsenhet i länet med sex till åtta plater och troligtvis hamnar den enligt Johan Björk i Jönköping. Men det blir nu en fråga för politikerna. 

– Jag skulle helst se att den vore kopplad till den beroendeenhet som finns på Ryhovsområdet idag, säger Johan Björk.

Enligt förslaget ska det ska finnas en tillnyktringsmottagning i Värnamo och en i Eksjö med uppemot två platser på varje ort.

Den fjärde december ska frågan upp i Kommunalt forum som är den politiska mötesplatsen mellan Region Jönköpings län och länets kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.