Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I de sekretessbelagda handlingarna var en flickas namn synligt i de första utskicken. Ola Depui berättar i klippet hur tingsrätten agerar när sådana fel begås. Foto: Mikael Fritzon/TT

Tingsrätten i Jönköping offentliggjorde sekretessuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

En ung flickas namn blev offentligt i handlingar från tingsrätten, trots att hela målet omgärdats av sekretess. Nu anmäler tingsrätten i Jönköping händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.

– Målsättningen är att det här inte ska kunna hända, säger Ola Depui, som är GDPR-samordnare på Jönköpings tingsrätt.

Händelsen inträffade nyligen i samband med att flickan var målsägande i ett större sexualbrottsmål. Felet upptäcktes snabbt. En polis som fått handlingarna ringde och slog larm till tingsrättens handläggare. Men då hade handlingarna redan gått ut till flera journalister och en privatperson.

– Det vi gjorde var att stoppa utskicket och göra en rättelse, berättar Ola Depui.

Ola Depui är administratör och GDPR-ansvarig på Jönköpings tingsrätt. Det är han som utreder personuppgiftsincidenter. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Vet inte hur stor spridning

Men hur stor skada det tidiga utskicket gjort går inte att säga.

– I min utredning har jag konstaterat att risken för att uppgifterna sprids vidare är små gällande journalisterna, som följer pressetiska regler. Däremot finns det en risk att de kontaktar den drabbade eller dennes familj. Den privatperson som fått domen vet vi inget om och vi får inte efterforska. Där kan vi inte säga säkert att uppgiften inte kan komma att spridas.

”Skruva på våra rutiner”

Det är inte första gången det händer. Förra året registrerade Jönköpings tingsrätt 19 incidenter med personuppgifter. Fem av dessa anmäldes till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Vid Eksjö tingsrätt registrerades sju incidenter med personuppgifter. Också där anmäldes fem till IMY.

– Målsättningen är att vi, efter varje incident, ska skruva lite på våra rutiner och se till att det inte händer igen, säger Ola Depui.

Flickans målsägandebiträde vill inte kommentera händelsen.

I klippet berättar Ola Depui om hur de hanterar incidenter och vad konsekvenserna för de drabbade kan bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.