Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får vara nöjd med att tingsrätten har delat vår bedömning i nästan all utsträckning”, säger åklagare Pontus Hamilton efter domen. Foto: SVT/Pontus Lundahl/TT

Tingsrättens dom i Ica-härvan: 16 av 18 personer döms

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt dömer 16 av 18 personer i den uppmärksammade Ica-härvan. Nio personer döms för grova insiderbrott. Tre av dem döms till fängelse och två av dem får näringsförbud.

18 personer har åtalats i den misstänkta insiderhärvan med koppling till Ica, varav flera är Ica-handlare i södra Sverige.

Tre av de åtalade döms till fängelse som längst till tre år och två månader. Övriga får villkorlig dom med samhällstjänst eller böter.

– Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har räckt för en fällande dom, säger rådmannen Ylva Aversten.

Måste betala tillbaka cirka 16 miljoner

Förutom fängelse eller böter ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 16 miljoner kronor. Merparten av de dömda ska också helt eller delvis själva stå för sina försvarskostnader i målet.

Intern utredning inom Ica

– Internt kommer Icas ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som Ica-handlare, det säger Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund i ett pressmeddelande.

Tjänade drygt 20 miljoner

Det var efter beskedet att Ica skulle köpas ut från börsen i november 2021, och aktien rusade, som misstankar väcktes om att flera personer gjort stora vinster på börsen med hjälp av insideruppgifter.

En av de åtalade, ska enligt åklagaren, ha läckt uppgifterna kopplade till det kommande utköpet, till flera personer. De andra 17 inblandade ska tillsammans ha tjänat drygt 20 miljoner kronor.

Samtliga åtalade nekar till brott.

– Vi är kritiska till hur tingsrätten gjort sin bevisvärdering och i vissa delar är tingsrättens resonemang inte logiskt. Det är för oss självklart att frågan måste prövas i högre instans, säger advokat Maria Robinson, som försvarar en av de dömda Ica-handlarna, till SVT.

Conny Cedermark, som försvarar personen som döms för att ha läckt uppgifterna skriver i en kommentar till SVT: ”Min klient har inte uppmanat någon till handel och det vidhåller han. Vi kommer lyfta saken till hovrätten.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer kopplade till ICA har stått inför rätta misstänkta för insiderbrott. Få en sammanfattning i klippet ovan. Foto: TT/SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.