Tio år sedan rökförbudet

Publicerad

Den första juni är det exakt tio år sedan rökförbudet infördes på landets restauranger och krogar.

Alex Jonsson är en av de personer i Jönköpings län som valde att trappa ner på rökningen när det blev rökfritt inne på krogen för tio år sedan. Alex feströker visserligen fortfarande, men inte lika mycket som innan rökförbudet.

– Det blev för kallt att springa ut under vintern och röka. Jag trappade i stället ner på rökningen, berättar Alex Jonsson.

Tio år sedan rökförbudet

Under det årtiondet som gått har det blivit färre rökare i Jönköpings län. I dag röker ungefär tio procent av invånarna enligt siffror från Folkhälsomyndigheten, vilket är en minskning med tre procentenheter.

– Jag ska försöka sluta nu, jag måste det, säger Wahed Alshalab som vi möter i centrala Jönköping.

Omdebatterat

För tio år sedan var rökförbudet inomhus omdebatterat. Lisette Andersson som är restaurangchef på en krog i Jönköping berättar att många gäster hade svårt att anpassa sig till det nya regelverket.

– Jo, så var det. Men det gick över efter en tid, säger Lisette Andersson.

Om nedgången av antalet personer som röker, som vi ser det senaste årtiondet, faktiskt beror på rökförbudet som infördes då är svårt att säga. Orsakerna kan vara många. Men regeringen siktar på ett rökfritt Sverige om tio år, det vill säga att rökningen ska vara nere på högst fem procent.

Nu är nästa stora steg nära. En rundringning som SVT gjort visar att en majoritet i riksdagen nu står bakom att utvidga rökförbudet på krogen också till uteserveringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet