Tio personer har drabbats av salmonella i länet. Foto: TT/SVT

Tio personer drabbade av salmonella i länet

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har drabbats av salmonella i länet. Det är en del av ett större utbrott. Länets smittskyddsläkare säger att det är troligt att det handlar om bakterier i något livsmedel från en butik och inte en smitta på något restaurangbesök.

Salmonellautbrottet är spritt över hela länet och det är fortfarande oklart vad det kommer ifrån. En del tror att det är några körsbärstomater som är orsaken, något som smittskyddsläkaren Malin Begnér på Region Jönköpings län ställer sig tveksam till.

– Det är väldigt svårt att bevisa. Det finns ju enorma mängder tomater och det är väldigt många friska personer som också ätit det, säger hon.

Kartlägger vad de ätit

Regionerna runt om i landet håller nu omfattande intervjuer med de drabbade personerna och försöker ta reda på vad de har ätit. Och det finns ännu inget gemensamt livsmedel mer än att prover visar att alla har blivit sjuka av samma smitta.

Det senaste fallet av salmonella rapporterades för två veckor sedan.

– När det har gått några veckor är det inte så stor chans att man har kvar de livsmedlen man åt då, säger Malin Begner och menar att det bästa vore om de kunde odla på dem och på så vis ta reda på om det är därifrån det kommer.

Kommer från en butik

Det är alla typer av människor som blivit smittade, unga, gamla, kvinnor och män. Förutom Jönköping finns de flesta drabbade i Dalarna, Jönköping och Hallands län.

Enligt Begnér tror de att det är ett livsmedel som är handlat i en butik och inte något som de har ätit på en restaurang.

DET HÄR ÄR SALMONELLA

Symptom

  • Diarré
  • Ont i magen
  • Feber

När ska jag söka vård?

  • Du har diarré och är mycket trött och svag
  • Du har blodiga diarréer
  • Du har diarré och samtidigt hög feber och frossa
  • Du har svåra magsmärtor

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.