Larm avskräcker inte alla tjuvar längre. Foto: TT

Tjuvar bryter sig in på nya sätt för att undvika larm

Uppdaterad
Publicerad

Skyltar om villalarm har varit avskräckande för många inbrottstjuvar, men nu tar de istället till nya metoder för att komma runt ”problemet”.

– Nu försöker man gå in i källare, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Under söndagseftermiddagen larmades polisen till ett villainbrott i Tenhult. Ägaren har varit bortrest sedan i torsdags och upptäckte på söndagen att någon tagit sig in genom ett mindre källarfönster och sedan tagit en del värdeföremål. Huset det handlar om var larmat.

Tidigare i helgen inträffade ett inbrott i Forserum med samma tillvägagångssätt, och polisen utreder nu likheterna mellan fallen.

– Det är inte vanligt att man kryper in genom källarfönster, säger säger polisens presstalesperson för region Öst, Thomas Agnevik.

Larmar inte alla våningar

Larmade villor har tidigare varit avskräckande för många tjuvar. Men det verkar inte hjälpa att det sitter en larmlapp på dörren längre.

– Tjuvarna börjar nu försöka ta sig in även i larmade villor. Eftersom det är ovanligt att villor är larmade på alla våningar har de börjat ta sig in med stege på övervåningen eller in i källaren genom ett fönster.

Thomas Agnevik råder nu villaägare att se över sina säkerhetsanordningar, antingen genom att larma upp hela huset, eller genom att sätta upp skydd som stoppar tjuvarna från att gå in.

– Man kan skaffa inkrypningsskydd vid källarfönster, som man montera så att det inte går att krypa in.

Söker DNA-spår

Villatjuvarnas verksamhet utvecklas hela tiden, men det gör även polisens. Trots att uppklarningsnivån på villainbrott är väldigt låg, så har möjligheten att klara upp dem blivit bättre. Det vill säga så länge tjuvarna lämnar DNA-spår, eftersom alla som anhålls i Sverige får lämna prover som sparas. Det innebär att polisen har ett ganska stort register av DNA-prover.

– Säkrar vi blod så har vi avsevärd större möjlighet att lösa det här.

Just vilka spår som säkrats i fallet i Tenhult vill Thomas Agnevik inte svara på eftersom det kan förstöra utredningen.

– Tjuvarna duktiga att anpassa sig till vår verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.