Visa alla (4)

I år firar 1300 tomtar jul i Myresjö

Publicerad

På Ekstigen i Myresjö går det inte missa att julen är på ingång. Trädgården är full av tomtar, likt husväggarna och varenda vrå inne huset. I år uppgick räkningen till 1.250 stycken tomtar, bara inomhus.

Det var för 24 år sedan som samlandet drog igång i Myresjö hos Turessons. Tillsammans med barnbarnet köpte Kristina in ett par tomtar och sedan har samlingen bara växt.

– De bara ynglar av sig, säger Bernt och skrattar.

Han är mer eller mindre med och engagerar sig i samlingen han också. Ett av årets alla femtio tillskott är tomten som gymnatiserar och den gillar han skarpt.

”De bara ynglar av sig”, säger Bernt Turesson om han och hans frus tomtesamling. Foto: SVT

På halva altanen har de byggt upp ett jullandskap med omkring 300 tomtar, en stor tomte som spelar gitarr samt ett tåg som åker runt i tomtevärlden.

– Här finns det lite små hus också, som jag själv har tillverkat, berättar han medan han pekar på en kyrka.

Vänner gillar det

En del av de 1300 tomtarna i samlingen. Foto: SVT

Totalt finns det nästan 1300 tomtar i huset, på huset och i trädgården. De trettiotalet tomtarna ute i trädgården sköter Bernt om. De sitter bland annat i husbilen, i husvagnen och på väggarna.

– Vi håller på att sätta upp allt så länge vi orkar, säger han.

Det tar cirka två veckor att få upp alla tomtar till första advent och sedan varar Turessons jul in i februari.

Det finns 56 spelande tomtar hos Turessons.

Trots att huset kryllar av tomtar finns det alltid plats för ett gäng gäster.

– Vänner tycker det är jättekul, så vi har mycket folk som brukar vilja komma hit, säger Kristina och menar att även barnen har börjat acceptera det.

Till en början tyckte de att det var roligt tills det blev alldeles för mycket, i deras tycke, men numera tycker även de att det hör julen till.

– Jag har sagt att det är det enda arvet de får, berättar hon och konstaterar att hon inte vet hur mycket pengar de lagt ner på alla tomtarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer