Tonåring filmade barnvåldtäkt – nu tar HD upp fallet

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojken, som är hemmahörande i Jönköpings län, dömdes för kränkande fotografering efter att ha filmat en våldtäkt mot minderårig. Nu vill HD pröva om han även ska dömas för underlåtenhet att avslöja brott.

En tonårig pojke är dömd för att ha våldtagit en minderårig flicka i en bostad i Göteborg år 2020. En annan kille, hemmahörande i länet, filmade händelsen i smyg. Flickan var berusad och inte medveten vid våldtäkten utan fick vetskap om vad som hänt efter att ha fått filmen skickad till sig av en kompis.

Den filmande pojken dömdes i tingsrätten till ungdomsvård för kränkande fotografering samt underlåtenhet att avslöja eller anmäla våldtäkt mot barn.

Hovrätten gjorde dock en annan bedömning. De ansåg att den tilltalade vid tillfället inte kunnat avslöja våldtäktsbrottet utan fara och friade pojken för underlåtenhet att avslöja våldtäkten.

Högsta domstolen avgör

Riksåklagaren har överklagat domen och Högsta domstolen ska avgöra fallet och om personen också kan dömas för underlåtenhet att avslöja brott.

Tonåringen som utförde våldtäkten dömdes till 150 timmars ungdomstjänst. Båda pojkarna hävdade att de trodde att flickan var över 15 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer