Det var många personer ute på Storgatan när fyrverkeripjäsen kastades mot folksamlingen. Här är en bild från en av övervakningskamerorna som är en del i bevisningen. Foto: Polisens förundersökning

Tonårsflicka i Tranås förlorade synen efter fyrverkeriattack – nu åtalas man

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern, hemmahörande i Aneby, har idag åtalats vid Eksjö tingsrätt misstänkt för synnerligen grov misshandel. Det efter att en tonårsflicka förlorat synen på ena ögat efter en fyrverkeriattack.

Det var på nyårsnatten som en tonårsflicka som befann sig på Storgatan i Tranås fick en fyrverkeripjäs i ansiktet. Enligt förundersökningsprotokollet fick flickan genomgå en ögonoperation. Läkarna har uppgett att synnerven är helt trasig och hon kommer att få kraftig synnedsättning eller bli blind på höger öga.

Övervakningskameror

I bevisningen finns filmsekvenser från övervakningskameror i centrala Tranås. Det finns även flera vittnen till händelsen.

Mannen ska enligt polisens förundersökning ha antänt fyrverkeripjäsen och därefter kastat den mot en folksamling. Själv förnekar han brott.

Förutom den grova misshandeln åtalas han även för framkallade av fara för annan eftersom han enligt åklagaren har utsatt ett flertal personer för livsfara genom att kasta fyrverkeripjäsen mot folksamlingen.

Kastade in fyrverkeripjäs i godisaffär

Mannen åtalas även för att den 26 december ha kastat in en fyrverkeripjäs i en godisbutik i Tranås. I det fallet är brottsrubriceringen framkallande av fara för annan. Även här finns det en videosekvens från en övervakningskamera.

Åklagaren yrkar på att mannen ska utvisas från Sverige om han döms för brotten som han åtalas för.

Nyårsfirandet var stökigt på flera håll i länet. Här nedan berättar polisens presstalesperson Angelica Forsberg mer om det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har kommit in många larm om fyrverkerier som skjuts på byggnader och människor – hör polisens presstalesperson Angelica Forsberg berätta mer. Foto: TT/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.