Toppmoderater vill avskaffa modersmålsundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Flera högt uppsatta moderater skriver på tisdagen i en debattartikel att det nuvarande upplägget med modersmålsundervisning i skolan är segregerande och bör avskaffas.

– Det tar tid från inlärning av det svenska språket, säger Malin Wengholm som är regionsstyrelsens ordförande i Jönköping.

På tisdagen skrev moderaterna Carina Wutzler, som är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Camilla Brunsberg som är oppositionsråd i Karlskrona kommun och

Malin Wengholm en debattartikel i Aftonbladet.

De tre moderaterna skrev att få elever i dag klarar grundskolans mål och att elever med utländsk bakgrund är överrepresenterade bland dem som inte når målen.

Eftersom goda kunskaper i svenska språket är avgörande bör dagens modersmålsundervisning samt svenska som andraspråk avskaffas.

– Vi tycker att det tar tid från inlärning av det svenska språket och vi tycker att alla barn har rätt till att behärska det svenska språket och då behöver man träna, säger Malin Wengholm.

Språk viktigt för lärandet

Samtidigt pekar forskning på att den som är stark i sitt modersmål också har bättre förutsättningar när det kommer till att lära sig nya språk samt att utveckla lärande inom andra områden. Detta är något som även Skolverket slår fast.

– All forskning på området visar att den som är stark i sitt modersmål också har lättare för att lära sig ett andraspråk, säger Ulrika Magnusson, forskare vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet.

Och Malin Wengholm tvivlar inte på detta faktum, men det hon är kritisk mot är att man i dag i skolan med modersmål och svenska som andraspråk, sänker nivån på svenskaundervisningen för vissa elever.

– Man hjälper inte denna grupp genom att sänka nivån på svenskaundervisningen och ta tid från ordinarie undervisning. De som inte kan svenska språket har extremt svårt att klara skolan och svårt att få jobb.

Ska ske utanför skoltid

Modersmålsundervisning ska enligt Moderaternas förslag istället ske utanför skoltid och samma krav och förväntningar ska ställas på alla elever när det gäller kunskaper i svenska språket.

Ska individerna bekosta den utbildningen själva då?

– Det finns många olika studiegrupper i civilsamhället som skulle kunna hålla i detta. Och det kan jag absolut tänka mig att det offentliga kan gå in och stötta, säger Malin Wengholm.

Är det här förslaget en del i er strategi att försöka locka väljare från Sverigedemokraterna inför valet nästa höst?

– Nej, det här är ett sätt för oss att få barn att lyckas i den svenska skolan.

Modersmål och svenska som andraspråk

Med modersmål och förstaspråk menar man vanligtvis det eller de första språk, som barnet lär sig i tidig ålder i en miljö, där språket talas och kännetecknas av att vara huvudspråk, när man kommunicerar. En person kan med andra ord ha flera förstaspråk, till exempel genom att ha föräldrar, som talar varsitt språk. Nyanlända elever kan få undervisningen förklarad på sitt modersmål genom studiehandledning.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.