Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beata Allen (C) kommunstyrelsens ordförande i Aneby kommun vill att omställningen till grön energi går fortare. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Toppolitikern: ”Den gröna omställningen måste gå fortare”

Publicerad

Aneby kan inom kort ha två nya vindkraftparker i kommunen, något som politikerna ser som positivt. Men den grön omställningen går för långsamt, anser de.

– Vi behöver ny och snabb produktion av grön energi nu, inte om tio år. Då är vindkraften central i den utbygganden, säger Beata Allen (C) kommunstyrelsens ordförande i Aneby. 

Till hösten är den nya vindkraftparken i Knohult i Aneby kommun klar. Där kommer det att finnas 12 stycken vindkraftverk med en totalhöjd på 205 meter.  

Flera överklagande 

Men vägen dit har varit lång. Innan bygget startade kom det in över 30 överklagande. I Lönhult finns det planer på att bygga fyra vindkraftverk. Det bygget har överklagats i flera instanser innan till slut Mark- och miljööverdomstolen gav klartecken för att bygga. 

– Vi måste se till att vi får snabbare processer som är rättssäkra och att alla tester görs som måste göras, säger hon.  

I klippet berättar Beata Allen hur hon ser på vindkraftsmotståndet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.