Trafikverket varnar för att unga personer gena över spårområdet i Vaggeryds kommun. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Trafikverket varnar: ”Ungdomar genar över spåret”

Uppdaterad
Publicerad

Vid upprepade tillfällen har barn- och ungdomar setts gena över spårområdet vid Hok station i Vaggeryd. Nu uppmanar Trafikverket vårdnadshavare att prata med sina barn så att inte en allvarlig olycka sker.

– Bromssträckan för ett persontåg är ungefär en kilometer om det nödbromsar. Får man den bilden klar för sig kanske man förstår att det inte är en bra idé att gena över spåren. Vi vill att fler ska vara medvetna om riskerna, och det faktum att det faktiskt är förbjudet, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare inom trafikledningsområde Syd på Trafikverket.

Påverkar tågens punktlighet

Varje dag tvingas upp emot 80 tåg sänka hastigheten eller stoppas på grund av att obehöriga personer vistas i eller intill järnvägsspåren. Förutom att personerna riskerar sina liv leder det också till tusentals förseningstimmar per år, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Varje människa måste ta sitt ansvar och ta sig över järnvägen på säkra platser. I Hok finns det en passage bara en kort bit från stationen. Använd den. Vi vill få stopp på det här innan en allvarlig olycka inträffar, säger Göran Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.