Anders Wilander (M) kommunalråd i Tranås. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tranås höjde skatten mest i landet

Publicerad

Tranås kommun höjde i fjol skatten med 60 öre. Det var mest i hela landet.
– Vi var i ett läge där vi behöver in med mer kapital för att snurra runt socialnämnden som blöder pengar precis som den gör i många andra kommuner. Det fanns ingen annan utväg, säger kommunalrådet Anders Wilander (M).

Tranås har inte höjt skatten i kommunen på över tio år. Men ökade kostnader för etableringsreformen efter flyktingvågen 2015 samt ökade kostnader för personlig assistans när Försäkringskassan stramat åt regelverket är enligt Anders Wilander två stora orsaker till att kommunen i fjol tvingades höja skatten.

– Det är många sådana kostnader som vi inte har kunnat förutse.

Stora skillnader mellan kommuner

Skillnaden i skatt mellan landets kommuner är stor. Mellan Dorotea med högst skatt (35,15 procent) och Vellinge med lägst (29,19 procent) skiljer det nästan sex kronor. Bland Jönköpings läns 13 kommuner är skillnaden i skattesats betydlig mindre. Mellan Jönköping med lägsta skatten (32,60 procent) och Eksjö med högst (33,52 procent) skiljer det knappt en krona.

Tranås hade före höjningen en av de lägsta skattesatserna i länet. Nu ligger kommunen någonstans i mittenskiktet. Invånarna betalar nu 33,27 kronor per intjänad hundralapp i skatt.

Foto: SVT

Men enligt Anders Wilander har han inte sett några kraftiga reaktioner efter den ganska kraftiga skattehöjningen.

– Nej, jag har inte sett någon som klagat vare sig på Facebook eller i insändaren i tidningarna. Det verkar finnas en ganska hög acceptans för skattehöjningar i det här landet.

Höjningen gick till socialförvaltningen

Skattehöjningen gav Tranås kommun ett tillskott på 22 miljoner kronor. 20 miljoner kronor gick direkt till socialförvaltningen och resten till skolan.

– Upp mot 85 procent av vår totala budget ligger på skolan samt vård- och omsorg. Det är ju de två kärnverksamheterna som vi måste bedriva enligt lagen, säger Anders Wilander.

Kan det bli aktuellt med ytterligare skattehöjningar framöver?

– Det står skrivet i stjärnorna. Det finns säkert de som förordar fler höjningar för att få loss mer resurser. I min värd har vi gjort ett avsteg från den normala linjen och jag tänker inte förorda en skattehöjning. Men vi lever i en värld där saker och ting kan förändras snabbt, så någon gång längre fram kanske man behöver göra en ny åtgärd. Det är det ingen som vet.

Skatten i länets kommuner i procent

Visa

Jönköping 32,60

Vaggeryd 32,75

Vetlanda 32,77

Värnamo 32,78

Mullsjö 33,10

Sävsjö 33,18

Tranås 33,27

Aneby 33,35

Gislaved 33,39

Habo 33,43

Nässjö 33,45

Gnosjö 33,50

Eksjö 33,52

(I skattesatsen ingår skatt till kommunen och regionen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer