Foto: TT

Tranås i topp tio när bästa skolkommun rankas

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundets årliga ranking över Sveriges bästa skolkommuner placerar Tranås bland topp tio. 

Kommunerna rankas efter olika kriterier och tyngst väger lärartäthet och andelen utbildade lärare. Man tittar också på exempelvis sjuktal bland lärarna, lärarlöner och resurser till undervisning. 

Tranås är den kommun i Jönköpings län som placerar sig högst i rankingen, nämligen på en sjundeplats. I topp hamnar de tre värmländska kommunerna Torsby, Storfors och Hammarö samt Kalix i Norrbotten. Näst bäst i Jönköpings län är Gnosjö kommun som hamnar 23:e plats och den som hamnade lägst är Habo på plats 209.

Tre kriterier borta

Lärarförbundet har sedan 2002 rankat Sveriges bästa skolkommun, men årets ranking kan inte jämföras med tidigare eftersom man från och med i år har tagit bort tre kriterier som gäller elevernas resultat, utan hänsyn till elevernas familjebakgrund.  

Rankingen bygger på officiell statistik och statistik framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.