Att tvätta bilen på gatan, uppfarten eller i trädgården kan medföra att skadliga ämnen rinner rakt ut i sjöar och vattendrag. Det smutsiga vattnet spolas ned i dagvattenbrunnarna och vidare ut till närmsta vatten. Trots det sker ungefär 12 miljoner hemmatvättar om året i Sverige, uppger organisationen Hållbar biltvätt där flera bensinbolag och tvättanläggningsföretag är medlemmar.
Tranås på plats två
Samtliga av Sveriges kommuner hade möjlighet att delta i tävlingen genom en enkätundersökning. Kristinehamns kommun tog hem vinsten och på en andra plats kom Tranås, medan tredjeplatsen utropades till Falkenbergs kommun.
Vetlanda hamnar också på topp-tio i landet där sju kommuner valts ut utan inbördes ordning till plats fyra till tio.
Vetlanda kontaktar hemmatvättare
Vetlanda arbetar med att kontakta invånare som tvättar bilen hemma i samband med tips eller klagomål från grannar.
Flera kommuner som deltog i tävlingen uppger i enkäterna att de varken arbetar med riktlinjer eller biltvättsfrågan överhuvudtaget.
– Det märks att många kommuner verkligen har förstått vilket stort miljöproblem det faktiskt är, men det är tyvärr fortfarande många som inte verkar göra det. Om vi jämför med enkätsvaren från tidigare år så kan vi se att allt fler kommuner verka införa riktlinjer eller förbud mot fultvätt., säger Robert Dimmlich som är initiativtagare till Hållbar biltvätt.
Inte olagligt – upp till kommunerna
I Sverige finns ingen lagstiftning kring biltvätt hemma. Det är i stället upp till varje enskild kommun att sätta upp riktlinjer eller förbud mot biltvätt hemma.