Tranås skriver avtal om höghastighetståg

Uppdaterad
Publicerad

I dag skakade även Tranås kommun hand med Sverigeförhandlingens förhandlare. Därmed är det klart att Tranås blir en av stationerna längs höghastighetsjärnvägen. – Det hade varit sällsynt korkat om vi inte hade hängt på detta, säger kommunalrådet Anders Wilander (M).

Avtalet innebär även en station där resenärer kan byta tåg mellan den nya och befintliga järnvägen. I och med dagens handslag förbinder sig Tranås kommun att bygga upp till 2 000 bostäder, medfinansiera den nya järnvägen med 200 miljoner kronor och bidra med 18,5 miljoner kronor i förskottering.

Inriktningen från båda parter är en station längs den befintliga Södra Stambanan norr om Tranås stad, mellan Granelund och Tismetorpet. Kommunen vill bevara Tranås stadskärna så långt det går.

– Om vi får ett sydligt stationsläge som vi helst vill ha så ska vi bygga 2000 bostäder. Skulle det istället bli station i norr har vi sagt att vi bygger 500 bostäder, säger kommunalrådet i Tranås Anders Wilander (M).

En kvart till Jönköping

Med ett höghastighetståg skulle det ta 15 minuter till Linköping eller 15 minuter till Jönköping enligt preliminära beräkningar.

Sedan tidigare har även Värnamo och Jönköpings kommuner, samt andra kommuner i landet, slutit avtal med Sverigeförhandlingen om att medfinansiera ett bygge av höghastighetsbanan.

– Det här är en infrastruktursatsning, men också en stor bostadssatsning. Tillsammans med Tranås finns det nu nio klara överenskommelser med kommuner längs sträckningarna. Sammanlagt har dessa kommuner åtagit sig att bygga närmare 84 000 bostäder, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer