Eva Axell-Hillerström på PMU Second Hand i Jönköping tar nu emot gammal och trasig elektronik för återvinning. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Trasiga telefoner hjälper kvinnor och barn i Kongo

Publicerad

Genom ett nytt samarbete ska värdefulla mineraler i gamla telefoner återvinnas. Samtidigt gynnas barn och kvinnor i Kongo när gruvbrytningen av konfliktmineraler kan minska.

Många har nog gamla och trasiga mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer liggande hemma. Nu går det att lämna in dem i Jönköping. Samtidigt som man gör en insats för miljön kan utsatta barn och kvinnor i Kongo bli hjälpta.

Utvinner mineraler

Det är genom ett nytt samarbete mellan hjälporganisationen PMU och företaget Universal Avenue som detta är möjligt. Fyra butiker i Sverige – i Jönköping, Trollhättan, Alingsås och Trelleborg – tar emot omodern elektronik.

Det som går att sälja vidare läggs som vanligt ut till försäljning, men övrigt skickas till samarbetsföretaget som utvinner tenn, volfram, tantal och guld ur elektroniken.

Metallerna, som också kallas konfliktmineraler, är värdefulla ämnena som ofta orsakar konflikter när materialet bryts i gruvor i exempelvis Kongo.

– Man vill ta kontroll över de här gruvorna, det är stora pengar i det som bland annat går till vapen. I det här kriget som utspelas kring makten så är det ett systematiskt sätt att förstöra samhället inifrån genom att våldta kvinnor och barn, säger Eva Axell-Hillerström, butikschef på PMU Second hand i Jönköping.

Intäkterna går till Kongo

PMU har länge samarbetat med Panzisjukhuset i Kongo, där fredspristagaren Denis Mukwege är chefsläkare. Sjukhuset har behandlat mer än 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld.

Det ekonomiska överskott som genereras genom återbruket av telefonerna går till sjukhuset och hjälporganisationens arbete i Kongo. Samtidigt kan återvinningen leda till att gruvbrytningen kan minska och därmed även konflikterna.

– Det är fantastiskt att vi kan jobba med Panzisjukhuset och vara med och minska gruvbrytningen av mineralerna. Samtidigt som vi återbrukar och tar tillvara på elektroniken när den är slut i våra ögon, säger Eva Axell-Hillerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.