Foto: Polisens förundersökning

Knivskar man i ryggen och försökte skjuta honom

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas nu för att ha försökt mörda en fjärde man i Mariannelund sommaren 2018. Männen ska bland annat ha knivskurit honom i ryggen, slagit honom med hammare i ansiktet och försökt skjuta honom med en skarpladdad pistol.

Det var den 8 augusti 2018 som männen ska ha gett sig på en man i 30-årsåldern på Västra Storgatan i Mariannelund. En av männen, en man i 20-årsåldern, ska ha riktat ett skarpladdat vapen, som han försökt avlossa, mot den misshandlade mannen. Han ska också ha knivskurit sitt offer i ryggen och slagit en hammare i ansiktet på honom.

En man i 40-årsåldern ska ha utdelat slag med en käpp eller basebollträ som träffat offrets vänstra arm. Den tredje mannen, som är i övre tonåren, ska enligt åtalet ha skurit offret i vänster hand.

Livsfarligt våld

Männens agerande ledde till att offret fick omfattande skador. Bland annat handlade det om frakturer i näsan, bihåla och ögonhåla. Han fick också sårskador och underhudsblödningar som en följd av det våld som riktades mot honom.

Enligt åklagaren har våldet varit livsfarligt och risken för att mannen skulle ha avlidit har varit överhängande. Alla tre som står åtalade för försök till mord förnekar brott.

I ett andrahandsyrkande menar åklagaren att männen i vart fall gjort sig skyldiga till grov misshandel.

Mannen som försökt avlossa skott mot offret åtalas också för grovt vapenbrott eftersom han innehaft en pistol med tre skarpa patroner utan att ha rätt till det.

Vansinneskörning med bil

Han åtalas även för grov vårdslöshet i trafik. I januari 2018 ska han ha kört vårdslöst på olika vägar i Skåne. Hastigheten ska tidvis ha varit upp mot 200 km/h och han ska ha gjort omkörningar trots mötande trafik och kört i fel färdrikting på vägsträckor med trafikdelare i form av staket.

Mannen åtalas även för att ha kört på liknande sätt i Jönköping och Kalmar län den 13 mars i fjol och i Nässjö den 26 mars.

Han åtalas även för olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.