Konsumentrådgivaren Malin Brandt Smedberg ger sina bästa tips för att undvika bluffhandlare på nätet. Foto: Erik Johansen (TT)/SVT

”Ibland är det för billigt för att vara sant”

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en månad kvar till jul börjar e-julhandeln ta fart på allvar, inte minst i och med den nyss gågna Black Friday. Lägre priser och tidsbesparing i all ära, men att handla över nätet innebär också risker.

Många trycker på knappen beställ, knappar in sitt bankkortsnummer och sedan är det klart. Går allt som det ska så kommer den vara du har beställt inom någon vecka. Men går det fel så kan du bli lurad, både på vara och pengar.

– Man måste vara misstänksam, säger Malin Brandt Smedberg  konsumentrådgivare på Jönköpings kommun. Är det en vara som är för billig så ska man titta en extra gång. Det är även viktigt att du kollar upp företaget som du köper varan hos.

 I klippet ovan hör du Malin Brandt Smedbergs tre bästa tips för att undvika bluffhandlarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.