Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försäljningen av elbilar ser ut att fortsätta minska 2024 – hör några av anledningarna till det i klippet. Foto: SVT

Trendbrott – bilhandlare i Värnamo befarar minskad försäljning av elbilar 2024

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elbilar väntas nu minska på de svenska vägarna. Efter en positiv utveckling under flera år spår nu både handlare och branschorganisationen Mobility Sweden att intresset avtar under 2024.

– Det är nog flera faktorer som gör att intresset sjunker. Bland annat att dieselpriset gick ned vid årsskiftet, säger Arianit Peci, bilförsäljare på Hedin bil i Värnamo.

Mobility Swedens prognos är att 240 000 personbilar nyregistreras 2024 vilket är en minskning med omkring 17 procent jämfört med 2023. Mobility Sweden som är branschorganisation för tillverkare och importörer av fordon spår att andelen elbilar kommer att landa på 35 procent i år. Det kan jämföras med 39 procent 2023.

Vill återinföra klimatbonus

– Det är mycket oroande att takten i elektrifieringen bromsat in under 2023 och nu väntas minska för första gången. Nu krävs åtgärder från regeringen för att få fart på försäljningen av elbilar på privatmarknaden, säger Mattias Bergman VD på Mobility Sweden.

Enligt Arianit Peci har intresset för elbilar sjunkit efter att klimatbonusen avskaffades i november 2022. Han tror precis som branschorganisationen att regeringen behöver göra något för att få fart på försäljningen igen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.