Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snickarna på Skärstad Bygg förstår att färre vill renovera och bygga med tanke på den höga inflationen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Trenden bruten – färre sökte ROT-avdrag förra året

Uppdaterad
Publicerad

Färre privatpersoner ansökte om ROT-avdrag förra året. En tolkning är att de tuffare ekonomiska tiderna har fått människor att vänta med renoveringar och altanbyggen.

I klippet: Hör snickaren Carl-Johan Lindell kommentera att ROT-avdragen gick ner förra året.

Preliminära siffror från Skatteverket i samband med årets deklaration visar att ROT-avdragen i Jönköpings län minskade från 427 miljoner kronor 2021 till 405 miljoner kronor 2022. Däremed är trenden bruten – ROT-avdragen har ökat varje år i länet sedan 2016.

Även på riksnivå är trenden densamma. Där har ROT-avdragen minskat från cirka 12,1 miljarder kronor förra året till cirka 11,8 miljarder för 2022.

– Många byggde ju mycket under pandemin och gjorde slut på sina pengar då. Sedan har vi ränteläget och inflationen, säger Carl-Johan Lindell, snickare Skärstads bygg.

RUT-avdrag ökar

Det är också färre personer som ansökt om ROT-avdrag. Cirka 41 300 personer i länet jämfört med cirka 43 700 personer under 2021.

Däremot fortsätter RUT-avdragen att öka trots de tuffa ekonomiska tiderna. Under 2022 gjorde länsborna RUT-avdrag på 165 miljoner jämfört med 152 miljoner året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.