Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Amanda Hellstedt berätta om sin upplevelse av utmaningen att gå 100 000 steg på en och samma dag och vilka faror detta kan innebära enligt idrottsläkaren Lars-Göran Hassel. Foto: SVT/Privat

Amanda testade trendiga promenadutmaningen – gick 100 000 steg

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Hellstedt och hennes vänner testade den populära ”100 000 steg challenge” genom att vandra från Mullsjö till Gränna på en dag, en distans på närmare 7,1 mil. Men enligt idrottsläkaren Lars-Göran Hassel är utmaningen onaturlig och kan orsaka långsiktiga skador.

– Vinnarskallen är inte alltid en vinnare, säger han om trenden.

”100 000 steg challenge” har varit en utmaning på sociala medier sedan några år tillbaka och har den senaste tiden fått en nytändning, speciellt i appen TikTok. Influencers men också privatpersoner inspirerar varandra till att gå den långa sträckan. Utmaningen går ut på att man ska gå 100 000 steg på en och samma dag.

19 timmar av vandrande

Amanda Hellstedt startade vandringen tidigt på morgonen med sina vänner för att hinna ett och ett halvt maraton på en och samma dag. Alla hade väldigt ont i kroppen under och efter vandringen, något idrottsläkaren Lars-Göran Hassel , specialist inom ortopedi, menar kan vara farligt.

– Gör man utmaningen spontant, utan att öva upp kroppen innan kan man få allvarliga skador som tar lång tid att läka, säger han.

I klippet ovan hör du mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.