Foto: SVT

Trots bullret – här byggs bostäder vid järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals lägenheter och minst 90 000 arbetsplatser planeras att byggas nära järnvägsspåren i våra städer. Det visar en granskning som SVT har gjort av byggplanerna i landets 15 största kommuner. Men experter varnar för att bullret kan bli ett allvarligt problem för de som ska bo i de nya husen.

På Herrgårdsgärdet i Tenhult har Jönköpings kommun planer på att bygga cirka 400 nya bostäder. Området är, enligt kommunen, attraktivt eftersom det ligga nära både centrum och en sjö. Men bostäderna kommer även att hamna nära järnvägen.

– Fördelen är att man har ett stationsläge här som gör att du tar dig både till Nässjö, Huskvarna, Jönköping och så vidare, väldigt snabbt och smidigt. Alltså bra pendlingsmöjligheter, säger Carin Berggren (M) kommunalråd.

Och nackdelarna?

– Det är ju ljudet och förstås risker. Men Trafikverket håller på att hägna in sina spår, det har de gjort även här, så det är nog ljudet som man måste tänka särskilt på.

Drygt 45.000 bostäder nära spår

Byggandet kring järnvägen kommer att öka kraftigt kommande år, det visar SVT:s granskning. Av landets 15 största kommuner uppger 13 att det finns konkreta planer på att bygga nära spåren.

Det innebär mängder av nya kontor, butiker och inte minst bostäder. Bara de större byggprojekten som kommuner uppger till SVT, handlar om drygt 45.000 nya bostäder nära järnvägen.

Men trots ljudet från järnvägen ser Jönköpings kommun Herrgårdsgärdet i Tenhult som en bra plats för nya bostäder.

– Det behövs bostäder och det finns troligen många i Tenhult som har villor och har en önskan om att bo kvar här, men bristen på hyresrätter och bostadsrätter gör att man inte kan flytta.

En del av bostäderna i Tenhult kommer att ligga endast 25 meter från järnvägen. Nya regler gör det möjligt att bygga även i bullriga miljöer.

Negativt för hälsan

Anita Gidlöf Gunnarsson arbetar som bullerspecialist vid Universitetssjukhuset i Örebro och hon är oroad över utvecklingen.

– Att man har lättat på bullerreglerna är väldigt oroande, samtidigt som man vet att buller ger negativa hälsoeffekter.

Även en ny uträkning beställd av Trafikverket visar att trafikbuller i bostaden buller kan vara farligt eller till och med dödligt på längre sikt. Trafikbullret beräknas leda till att 500 svenskar dör i förtid varje år eftersom de som bor bullrigt utsätts för stress och ofta får sömnsvårigheter hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är allvarligt att vi ska tillåta att människor utsätt för de här höga ljudnivåerna i sin boendemiljö, säger Anita Gidlöf Gunnarsson.

Men kommunalrådet Carin Berggren menar att det med dagens byggteknink går att minimera bullret.

– Idag går det att bygga på ett sätt som man inte kunde tidigare. Man kan bygga hus som är tysta inåt. Men det gäller för den som ska bygga här att man verkligen tänker till så att det blir bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.