Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det fanns en hel del spår efter alla de som på påskafton samlades på Asecs parkering.

Motorentusiaster festade på parkering i Jönköping – flera omhändertagna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen samlades traditionsenligt ett hundratal motorentusiaster på parkeringen utanför Asecs köpcenter i Jönköping, trots att den stora motormässan är inställd i år.

På grund av coronapandemin ställdes påskens stora motormässa på Elmia i Jönköping in, något som beslutades i början av mars. Men trots det samlades ett hundratal personer med sina bilar på köpcentrets parkering under påskaftons kväll, så som det brukar vara varje år då mässan är igång.

– Vi omhändertog åtta personer för fylleri, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik på söndagsförmiddagen.

Utöver de som omhändertogs fick polispatrullerna avlägsna ytterligare flera personer som uppträtt stökigt.

Motormässan brukar locka mellan 70 000-80 000 besökare. Men i år fick den, så som så många andra evenemang, ställas in på grund av coronakrisen. Trots det hade polisen förstärkt bemanning under påskhelgen eftersom myndigheten redan hade schemalagt personal för att klara av mässan.

Grov misshandel

Vid elvatiden på kvällen fick polisen ett larm om att en person låg på marken utanför köpcentret. Bredvid honom hade en fönsterruta krossats.

– Han var svårt misshandlad och blödde från munnen. Flera tänder var utslagna, berättar Thomas Agnevik.

Senare på natten kunde en man gripas misstänkt för grov misshandel och skadegörelse. Han har under natten fått nyktra till på polisstationen och på söndagsförmiddagen anhölls han av åklagaren på sannolika skäl misstänkt.

Huruvida den misstänkte och den misshandlade personen kan kopplas samman med kvällens sammankomst på parkeringen kan inte Thomas Agnevik med säkerhet säga.

Lagligt med den här typen av samling?

Hur är det med den här typen av folksamling med ett hundratal  personer på parkeringen, räknas det som ett brott mot sammankomster med fler än 50 personer nu under coronapandemin?

– Nej, det är det nog inte. Detta var på en ganska stor parkeringsyta. Så vi gjorde inget åt själva folksamlingen utan det vi gjorde var att ingripa mot de som störde ordningen.

I klippet får du en rapport från SVT:s reporter på plats.

På tisdagen berättade polisen att de beräknar att så många som 800 samlats på parkeringen påskaftons kväll, enligt uppgifter till Jönköpings-Posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet