Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mjölkbonden Magnus Larsson när han trots oron för framtiden kan glädjas åt ljusglimtarna för det svenska lantbruket. Foto: Gustaf Söderström/SVT/TT

Trots tuffa tider – glada nyheter för lantbrukarna

Publicerad

Det finns en stor oro för hur lantbruket ska klara av ökade priser på grund av inflationen. Men när Lantbruksbarometern presenterades idag fanns det två ljusglimtar – lönsamheten och förtroendet för svenskt lantbruk.

I klippet: Hör hur bönderna själva ser på ljusglimtarna trots tuffa tider.

Lantbruksbarometern släpptes idag samtidigt som lantbruksmässan pågår i Jönköping. Barometern visar att 66 procent av lantbrukarna upplever att konsumenterna har förtroende för dem, vilket är en ökning med 8 procentenheter jämfört med förra året.

Barometern visar också att lantbrukarna upplever en något förbättrad lönsamhet, även om det skiljer något mellan olika bönder.

– Mjölk- och spannmålsproducenterna har bäst lönsamhet just nu, medan kött- och grisproducenterna har det besvärligare, säger Christina Nyemad, styrelseledamot LRF Jönköpings län.

Om den totala lönsamheten och det ökade förtroendet är ljusglimtar så finns det orosmoln.

– Man vet ju inte hur det kommer att dra iväg med elpriser och dieselpriser, men än så länge ser det bra ut, säger Isak Viklund, mjölkbonde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.