V-Tab har begärts i konkurs, vilket bland annat berör ett 30-tal anställda på bolagets anläggning i Norrahammar söder om Jönköping. Foto: SVT

Tryckerikoncernen V-Tab begärs i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Tryckerikoncernen V-Tab som bland annat har verksamhet i Norrahammar, söder om Jönköping, har begärts i konkurs. Cirka 150 anställda i koncernen berörs, varav ett 30-tal i Norrahammar.

I konkursansökan som skickats in till Göteborgs tingsrätt skriver tryckerikoncernen att de är på obestånd och inte kan betala sina skulder.

– I grund och botten är det skulder som har gjort att V-Tab inte kunnat bli lönsamma, säger vd Magnus Andersson.

Det har varit blandade reaktioner på konkursbegäran. En del anställda har varit bestörta och förvånade, andra har haft det på känn, menar vd:n.

Reklam och magasin

V-Tab har totalt cirka 150 anställda i Norrahammar, Vimmerby, Falkenberg, Västerås och Stockholm. Bolagets största tryckeri finns i Vimmerby där man trycker magasin. Norrahammar är den näst största enheten och där trycks olika reklamprodukter.

Bolaget har haft flera tuffa år med varsel och nedläggningar. På bara ett år har omsättningen halverats.

– Det har varit ett elände under många år, säger Magnus Andersson.

Hoppas kunna rädda verksamheten

Men han hoppas att en eventuell ny ägare skulle kunna göra verksamheten lönsam.

Är det några tänkbara intressenter som redan hört av sig?

– Det är flera som redan hört av sig. Processen att hitta en ny ägare brukar ta två eller tre veckor. Och det bör inte heller ta för lång tid. Det är så att säga ett lik som sakta stelnar, så man vill ha igång verksamheten snabbt.

I klippet nedan hör du Magnus Andersson berätta mer om vad han tror om framtiden för V-Tab.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns hopp om framtiden för tryckta papperstidningar. Det menar vd:n som hyser förhoppningar om en snabb affär för att rädda företaget- och jobben i Vimmerby. Hör med i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.