Foto: Philip Naskret/SVT

Tuffa sparkrav i Vetlanda kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin i Vetlanda kommun är mycket ansträngd och nu drar kommunen i handbromsen. Inför nästa år måste alla verksamheter minska sina kostnader med 2,5 procent.

Vid dagens extrainsatta budgetberedning diskuterades bland annat hur kommunen långsiktigt ska minska kostnaderna.

– Vi behöver vår personal, men vi kan säkert arbeta effektivare. Vi behöver bland annat fundera över hur vi kan omforma våra tjänster och spara tid genom att ta bort uppgifter som inte ger något värde för medborgaren, säger Henrik Tvarnö (S), kommunalråd.

Kommer att märkas

Orsaken till underskottet är bland annat ökade kostnader för externa placeringar och LSS men också att kommunen har ökat personalen med 300 personer under de senaste åren. Den största ökningen är inom skola, vård och omsorg, skriver kommunen på sin hemsida.

Vetlanda kommuns totala budget är 1,6 miljarder per år och besparingarna kommer att märkas både bland anställda och medborgare.

Slut för ekologisk mjölk

– Vi kan spara närmare en miljon kronor per år om vi byter ut den ekologiska mjölken till konventionell mjölk inom skola och äldreomsorg. Vi kan också fundera över VetlandaFesten som är väldigt omtyckt men kanske inte något som vi ska lägga skattepengar på framöver, säger Tvarnö.

– Även om vi behöver minska våra kostnader måste vi komma ihåg att vi inte kan minska överallt för de som redan har det tufft, fortsätter Henrik Tvarnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.