Rickard Nyberg stod med prideflagga bredvid mannen som blev påhoppad. Foto: Privat

Tumult på Jönköpings prideparad

Uppdaterad
Publicerad

En man som protesterade mot samkönade äktenskap blev under prideparaden knuffad så att han föll över Rickards barnvagn. Nu utreder polisen fallet under brottsrubriceringen misshandel.

– Händelsen var otäck för barnen, säger Rickard Nyberg till SVT Nyheter Jönköping.

Under lördagen när Jönköping Qom uts prideparad gick genom Jönköping blev en man påhoppad när han stod med en skylt med budskap mot samkönade äktenskap, vilket Jönköpings-Posten var först med att berätta. För SVT Nyheter Jönköping berättar Rickard Nyberg om händelsen, som han beskriver som otäck.

– Precis innan tåget var slut gick en grupp autonoma, mörkt klädda. De fick syn på mannen med skylten ”Mamma + pappa = barn”. Jag har sett honom innan och han ville provocera. Några flög på honom och puttade honom på vår barnvagn.

Otäck händelse

I barnvagnen satt två av Rickards barn, knappt 2 år, och 4 år gamla.

– De höll på bland oss och bråkade. Det var en i taget som gav sig på honom.

Flera av dem som gick i gruppen i paraden försökte hålla tillbaka sina vänner, och Rickard ställde sig själv emellan. Han säger att det var dramatiskt, men uppger att ingen skadades fysiskt.

– Händelsen var otäck för barnen.

”Går emot paradens syfte”

Rickard Nyberg och hans familj har under de fyra år som prideparaden hållits i Jönköping gått med i tåget för att lära barnen att alla är lika värda.

– Man går rakt emot hela syftet med den här paraden som handlar om allas lika värde när man angriper någon som tycker annorlunda. Det är väldigt, väldigt dåligt.

Trots att Rickard själv inte håller med om mannens åsikter tycker han att det är fel att ungdomarna gav sig på honom.

– Alla måste få uttrycka egen åsikt. Jag har sett honom flera gånger. Han vill provocera, men är fredlig och lugn. Han måste få uttrycka det.

Arrangören känner inte till händelsen

Polisen uppger för GT att de har upprättat en anmälan om misshandel, och att personer som gick i paraden kan bli misstänkta för brott.

Jönköping Qom ut skriver i en kommentar till SVT Nyheter Jönköping att de inte känner till händelsen:

”Vi har inte fått någon information angående detta. Har det sketts en misshandel är det bra att det polisanmäls. Jönköping Qom Ut stöttar inte våld.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.