I dagarna har det varit turbulent på kulturhuset Spira. Foto: SVT

Turbulens på Spira – ska ha ”knuffat” medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppsägningen av en musiker på kulturhuset Spira i Jönköping kallade idag fackförbundet Symf till en lokal tvisteförhandling med arbetsgivaren regionen. Symf anser att uppsägningen ska ogiltigförklaras, men förhandlingen avslutades i oenighet.

Nyligen avskedades en av musikerna på Spira i Jönköping. Bakgrunden är enligt ledningen att personen för tre veckor sedan ska ha knuffat en av cheferna under ett möte. Enligt personaldirektören finns det vittnen till händelsen. Enligt fackförbundet handlar det om 14 vittnesuppgifter, som också finns formulerat i skriftlig form och som facket har lämnat in till Regionen.

– Vi menar att han handlat med våld mot en medarbetare. Våld får inte förekomma och det är grunden till uppsägningen, säger Joakim Silva, personaldirektör på Region Jönköpings län.

Bör ogiltigförklaras

Symf, Sveriges yrkesmusikerförbund, anser att det inte finns skäl till en uppsägning eftersom några knuffar aldrig förekommit.

– Det har varit ett samtal och vår medlem har då lagt händerna på personens axlar, men våld har inte förekommit, säger Anders Filén, förhandlingsansvarig vid fackförbundet Symf.  

Under dagens förhandling ska även problem som varit bakåt i tiden när det gäller Spira diskuteras.

– Vi måste få till en förändring. Jag tror att regionen också kommer förstå att det här är en situation som vi måste förändra.

Problem på Spira

Vad händer om regionen inte vill dra tillbaka uppsägningen?

– Då får vi fortsätta den rättsliga vägen. Ytterst handlar det om arbetsdomstolen, säger Anders Filén.

Personalchefen på regionen bekräftar att det varit problem mellan anställda och ledningen under en längre tid, men säger att arbetsmiljön nu är bättre.

När det gäller dagens förhandling har regionen inte för avsikt att dra tillbaka avskedet mot musikern.

– Nej vi är väldigt säkra. Det här är så pass allvarligt så vi kommer stå fast vid vårt beslut. Förekommer våld måste vi agera, säger Joakim Silva.

Har ni polisanmält händelsen?

– Nej, inte i nuläget. Det kan komma att ske men det är upp till den enskilde att avgöra, säger Joakim Silva.

Efter dagens förhandling uppger Anders Filén, Symf, att de inte kunde nå enighet med Region Jönköpings län och att fackförbundet nu kommer gå vidare med centrala förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.