Bara två av tio åkeriägare kontrollerar lastbilschaufförers nykterhet

Uppdaterad
Publicerad

I en undersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar gjort svarar åtta av tio av landets åkeriägare att man aldrig genomför alkoholkontroller av sina förare.

I undersökningen ställdes frågor till 200 lastbilschaufförer och 200 åkeriägare. Nästan fyra av tio svarar att det inte finns alkolås i någon av åkeriets fordon.

– Alkolås borde vara obligatoriskt i all yrkestrafik, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Frågorna som ställdes handlade också om företagets alkohol- och drogpolicy. De flesta av de tillfrågade, 91 procent, uppgav att en sådan policy finns.

– Det är oklart om den följs eller inte. För att kunna genomföra ett arbetspass på bästa sätt och för att orka prestera på lång sikt så behöver man ta hand om sin hälsa. Det handlar inte bara om att undvika alkohol eller droger, utan även om levnadsvanor såsom vardagsmotion, sömn och kost, säger Kristina Ström Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.