Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rovdjurshandläggare Linda Andersson visar i vilka områden licensjakten på lodjur får bedrivas nästa år. Foto: TT/SVT

Två lodjur får skjutas i länet nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om att två lodjur får skjutas i länet under nästa års licensjakt. Ett djur i ett område i södra länet och ett i området Habo/Mullsjö. Jaktperioden är 1-31 mars.

Lodjursstammen i Jönköpings län har ökat de senaste tio åren. Genom den lodjursinventering som gjorts uppskattar länsstyrelsen att det finns sex familjegrupper i länet, vilket innebär drygt 30 djur.

Två jaktområden nästa år

För att stabilisera lodjurspopulationen i Jönköpings län har länsstyrelsen nu beslutat om licensjakt på två djur. Det är lika många som vid jakten i år. Då fälldes två djur, i Värnamoområdet.

Årets licensjakt genomfördes i ett jaktområde. Nästa år är det två.

– Det beror på att det är de här områdena som vi har den tätare delen av lodjursstammen, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Jaktområde 1 omfattar Mullsjö, del av Habo och Jönköpings kommuner. I söder utgörs gränsen av riksväg 40 och i öster av väg 195 samt norr och västerut till länsgränsen. Jaktområde 2 omfattar del i Vaggeryds, Värnamo och Sävsjö kommuner. Gränsen i norr utgörs av älgförvaltningsområde 6 norra gräns. I öster av väg 30 och länsgränsen fram till väg 25 där gränsen löper längs med vägen fram till länsgränsen i Väster. Områdets västra gräna utgörs av länsgrensen och E4 fram till älgförvaltningsområde 6 norra gräns.

Vem får jaga lodjur?

– Den som har rätt att jaga är den som har jakträtt i området, säger Linda Andersson.

Kan besluta om skyddsjakt

Om ett enskilt lodjur orsakar mycket skador i ett område, exempelvis river får kan länsstyrelsen besluta om skyddsjakt på det enskilda djuret.

Under 2019 har två sådan beslut fattats gällande ett djur i Mullsjöområdet.

– Men vi har inte fällt något djur där, säger Linda Andersson.

När det gäller skador som orsakas av rovdjur kan den som drabbas få ersättning från staten.

– De kan också få bidrag för förebyggande åtgärder som stängsel som ska hålla rovdjur borta, säger Linda Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer