Foto: SVT

Två män åtalas för fildelningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Jönköping åtalas för att ha administrerat en fildelningstjänst som under ett par år ska ha tillgängliggjort över hundra filmer för allmänheten. – Jag anser att jag har goda bevis och kan åtala de här personerna, säger kammaråklagare Anna Ginner.

Enligt åtalet har sajten varit igång mellan åren 2013 och 2016. Den ska ha finansierats genom donationer, främst genom kryptovalutan bitcoin.

I åtalet, som rör upphovsrättsintrång och tas upp i Patent- och marknadsdomstolen, yrkas därför på att den vinning männen har gjort motsvarar 15 000 kronor och värdet av 7,6 bitcoin – i dagsläget motsvarande 660.000 kronor.

Håller sig dolda

Enligt kammaråklagare Anna Ginner vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är det en utmaning att kunna lagföra personer som ägnar sig åt den här typen av verksamhet.

– De håller sig ofta väl dolda bakom och vet hur de ska göra sig svåra att komma åt, men här anser jag att vi har bevis, säger hon.

Disney och SF

De två männen anmäldes av Rättighetsalliansen Europa AB och bland de filmbolag som står som målsägande finns bland annat SF och Walt Disney.

Sajten som männen drev stängdes ner frivillig i november 2016, i samband med att en av de misstänkta häktades. Enligt åklagaren har de misstänkta förnekar att de ägnat sig åt brottslig verksamhet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer