Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två misstänkta fall av nya omikronvarianten i länet Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två misstänkta fall av nya omikronvarianten i länet

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i Jönköpings län har testats för den nya omikronvarianten av coronaviruset . Regionen väntar nu på provsvar för att veta om de smittats.

– Vi har inga bekräftade fall i länet, men vi har två fall där vi väntar på provsvar, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Lite kunskap om omikronvarianten

Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköpings län.

Den nya omikronvarianten av coronaviruset kan vara på väg att sprida sig i Sverige. På måndagen kom det första bekräftade fallet av omikron i Region Skåne. Hur det kommer att bli i länet är i nuläget svårt att säga enligt Malin Bengnér. 

– Vi vet väldigt lite om den nya varianten. Det vi vet är att det är en virusvariant som har många förändringar i sin arvsmassa. Men vi vet inte om sjukdomsbilden ser annorlunda ut, är man mer eller mindre smittsam, ger vaccinet samma skydd mot den här viruseffekten. Det är frågor som ingen har svar på i dagsläget, säger hon.

I klippet berättar Malin Bengnér hur Regionen rustar inför den eventuella spridningen av nya omikronvarianten.

 • Ett första fall av omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten på måndagen. Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Skåne.
 • Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat omikronvarianten som ”oroväckande”, vilket är den högsta riskklassen, tillsammans med alfa, beta, gamma och delta.
 • Omikron är en mycket avvikande variant med ett stort antal mutationer, enligt WHO. Flera av mutationerna som bekymrar experterna finns i de så kallade spikproteinerna som används för ta sig in i kroppens celler och utgör måltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.
 • Preliminära data tyder på att det kan finnas en ökad risk för att tidigare coronasjuka personer kan smittas på nytt med omikron. Men det är ännu oklart hur smittsam den är, i vilken mån den kan komma förbi vaccinen och hur allvarligt sjuk man blir jämfört med tidigare varianter, skriver WHO i en uppdatering på måndagen. Exakt hur allvarligt hot varianten utgör kan ta minst ett antal veckor att förstå.
 • Om varianten är mer smittsam är sannolikheten för spridning på en global nivå hög, konstaterar WHO. Och eftersom vi ännu vet så lite blir riskbedömningen bister: ”De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga”, heter det i uppdateringen från WHO till de 194 medlemsländerna.
 • Hittills har inga dödsfall med koppling till omikron registrerats. Även om varianten inte är farligare än andra former av covid-19 så finns det risk för att den sätter ytterligare press på redan ansträngda hälsosystem, noterar WHO. Det i sin tur kan orsaka fler dödsfall. Medlemsländer uppmanas därför att övervaka smittspridningen och snabba på vaccinationer, i synnerhet i områden där det finns många ovaccinerade.
 • Den första kända bekräftade fallet registrerades den 9 november i Sydafrika. Den 11 november hittades varianten även i Botswana.
 • EU:s smittskyddsmyndighet ECDC sade på fredagen att det finns ”mycket hög risk” för att varianten kommer att spridas i Europa. Utöver Sverige har ytterligare fall hittills även hittats i Australien, Belgien, Danmark, Frankrike, Hongkong, Israel, Italien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland, enligt nyhetsbyrån Reuters.
 • Flera länder har höjt beredskapen och begränsat resandet från främst regionen runt Sydafrika. På fredagskvällen kom EU:s medlemsländer överens om att skyndsamt stoppa resor från Sydafrika. Unionen uppmanar medlemsländerna att ”testa och sätta alla inresande passagerare i karantän”.
 • Bioteknikföretaget Biontech som tillsammans med Pfizer har tagit fram covid-19-vaccin har inlett studier av hur den nya varianten reagerar på vaccinet. Biontech räknar med att kunna presentera data inom två veckor.
 • Johnson & Johnson och Moderna har bägge meddelat att deras vaccin kan fungera sämre mot omikron, men att de arbetar med att ta fram uppdaterade versioner – något som de säger kan ta 100 dagar.

Källa: (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer