Foto: Adam Ihse / TT

Två misstänkta omikron-fall i Region Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som varit i Sydafrika och som kommit hem till Jönköpings län misstänks ha smittats av den nya covid-varianten omikron, rapporterar DN.

Personerna har testats och proverna har skickats till Folkhälsomyndighetens laboratorium för att sekvenseras, uppger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping för DN.

Hon menar att en noggrann smittspårning pågår.

– Precis som vanligt har de blivit tillsagda att hålla sig hemma. Egentligen är det inga andra regler, men vi håller extra koll på att smittspårningen genomförs noggrant, säger Malin Bengnér till DN.

SVT söker Region Jönköpings län.

Första bekräftat fall i Skåne

Under måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att ett fall av omikronvarianten bekräftats hos person hemmahörande i Skåne. Det är Sveriges första bekräftade fall av virusmutationen.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Alla resenärer från södra Afrika testas

Sedan i fredags, den 26 november, finns en myndighetsrekommendation om att alla resenärer från södra Afrika ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige, att de ska ta ett nytt test efter fem dagar samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten.

Sedan tidigare råder också inreseförbud från länderna i regionen.

Hör Angelique Coetzee, läkaren i Sydafrika som upptäckte omikron-varianten, om hennes bild av virusmutationen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör läkaren som upptäckte omikron-varianten: ”Hittills har vi inte haft svårt sjuka patienter” Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet