Bilden är en arkivbild. Foto: SVT

Två rapporter om björn i Jönköpingstrakten

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det en flicka i Bankeryd som var ute och red som uppgav att hon jagats av en björn. Och i morse en boende på Samset i Jönköping som säger sig ha observerat björn utanför sitt hus.

Björnrapporterna har duggat tätt och idag på förmiddagen var viltbesiktningsmannen Sten Johansson, vid länsstyrelsen i Jönköping ute för att försöka spåra nallen.

– Jag har sökt med hjälp av hund i området men inte lyckats identifiera några spår. Men det kan bero på en rad omständigheter så jag drar ingen slutsats av det, utan konstaterar bara att jag vid detta tillfälle inte hittade något, säger Sten Johansson.

Åt äpplen

Mannen som observerade björnen utanför huset berättar för P4 Jönköping:

– Björnen var väl 20 meter från huset och åt på fallfrukt som slängts i en hög. Jag tänkte just, med tanke på flickan som uppgav att hon jagats av en björn, att jag verkligen skulle se så att det inte var ett vildsvin. Men jag är 99,9 procent säker på att det var en björn, uppger mannen som säger att han inte hann få fram mobiltelefonen för att ta en bild. Han berättar att det var sättet djuret åt på med tassarna och djurets hållning som gör att han är säker på att det var en björn och inte ett vildsvin.

Hur troligt är det då att det är en björn?

– Vi har ju haft björn i vårt område tidigare. Granis-björnen höll ju till i vårt län länge. Så vi tar observationerna på allvar och ber människor som ser något höra av sig, säger Sten Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.