Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagskvällen samlades upp emot 100 föräldrar för att diskutera vad de kan göra för att stoppa en nedläggning. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Två skolor i Värnamo kommun hotas när barn- och utbildningsförvaltningen ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggning av skolorna i Gällaryd och Fryele i Värnamo kommun är ett förslag som barn- och utbildningsnämnden diskuterar för att spara pengar.

– Det är förskräckligt och ett sätt att ta död på landsbygden, säger Malin Isaksson.

Under förra året gjorde barn- och utbildningsförvaltningen i Värnamo ett underskott på 14 miljoner kronor. Nu kräver kommunstyrelsen åtgärder för en budget i balans.

Att lägga ner skolorna i Gällaryd och Fryele skulle enligt det tjänstemannaförslag som finns ge en besparing på runt tio miljoner kronor.

Elever flyttas

I april 2024 var 60 elever inskrivna på Fryele skola och 47 elever på Gällaryds skola. Enligt sparförslaget skulle eleverna på Fryele skola flyttas till Enehagens skola och eleverna i Gällaryd till Borbacka skola.

Ett alternativt förslag är att att flytta endast årskurs 4-6 på Gällaryds skola.

– Då kväver man skolan långsamt, säger Malin Isaksson.

Bortsett från den ekonomiska besparingen skulle vinsten med en flytt av eleverna enligt förvaltningens sparförslag bland annat vara att säkra undervisningens kvalité med behörig personal. Eleverna får också ett större socialt sammanhang med större elevgrupper, skriver tjänstemännen bland annat i förslaget.

Fler sparförslag

Andra sparförslag inom förvaltningen är att vara restriktiva med inköp och dra ner på extra skolresurser. Enligt barn- och utbildningsförvaltningens förslag skulle åtgärdsplanen fullt genomförd innebära en besparing på 12,25 miljoner kronor 2024 och 20,5 miljoner kronor 2025.

Barn- och utbildningsnämnden förväntas fatta beslut i ärendet den 12 juni och flytten av elever skulle då kunna genomföras redan till höstterminen 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.