Ulrika och Axis är bäst i Sverige på agility

Publicerad

I början av juli ställde Ulrika Pettersson från Gislaved och hunden Axis upp i agility-SM för första gången – och kom hem med ett guld i lagtävlingen.

– Det känns helt fantastiskt, säger Ulrika Pettersson.

I trädgården i Våthult utanför Gislaved har Ulrika Pettersson byggt upp en egen agilitybana där hon tränar med den kroatiska vallhunden Axis.

Hon har tränat agility i tio år och det är framför allt samarbetet och kontakten som krävs mellan hund och människa som har gjort att hon fastnat för sporten.

– Samarbetet med hunden, det är väldigt roligt. Sen är det just glädjen som man ser framför allt i hunden, det smittar av sig till en annan också, säger hon.

Hemma i trädgården i Våthult utanför Gislaved tränar Ulrika med hunden Axis Foto: SVT

Vann i lagtävlingen

Första helgen i juli åkte Ulrika och Axis drygt 80 mil norrut till Östersund där SM i agility arrangerades. Det var första gången som de ställde upp i en SM-tävling och det blev storvinst direkt. Med sig hem fick de ett guld i lagtävlingen där de tillsammans med tre andra tävlanden tog hem förstaplatsen. Lagtävlingen består av stafettlopp där hundarna måste ta sig igenom en bana felfritt och så snabbt som möjligt.

– Det är galet hur stort det här känns. Det var naturligtvis vår målsättning i laget att vi skulle åka upp och slåss för ett guld men det var absolut inte självklart.

Hunden Axis är en kroatiskt vallhund. Foto: SVT

Fokuserar på landslaget

Nästa mål för Ulrika och Axis är att få vara med i landslaget och VM nästa år som anordnas i Sverige. Kvalet in till VM utspelar sig i maj nästa år.

– Landslaget har alltid varit vårat mål men nu är siktet extra inställt på det.

Vad tror du era chanser är?

– Jag tror de är ganska stora, bara allt klaffar under kvalhelgen. Allt kan hända.

Nästa stora mål är att kvala till VM som arrangeras i Kristianstad nästa år. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.