Manifestationer hölls under fredagsförmiddagen i Jönköping. Foto: SVT

Undersköterskor manifesterar för bättre villkor

Uppdaterad
Publicerad

Ett knappt hundratal personer samlades under förmiddagen i Rådhusparken i Jönköping för att manifestera för bättre villkor för undersköterskor. I Stockholm överlämnades närmare 15 000 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren (S), med krav på förbättrade arbetsvillkor.

Över hela landet hålls idag manifestationer där undersköterskor protesterar mot de arbetsvillkor de arbetar under. Bland annat med delade turer och arbete varannan helg.

I Stockholm överlämnades närmare 15 000 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren (S), med krav på förbättrade arbetsvillkor och i Jönköping och Tranås samlades ett antal personer för att visa sitt missnöje.

– Jag tror det är det värsta, att vi måste säga nej till våra gamlingar. Vi räcker inte till, säger Maria Cortenberghi.

Ska tas på allvar

Jönköpings kommunalråd Ilan De Basso (S) skriver till Svt Jönköping att han tycker dagens manifestation ska ta på största allvar.

– Sektorn har inte prioriterats i tillräckligt stor utsträckning bakåt i tiden. Vi har därför ett ansvar för att vända dagens utveckling. Tydligare prioriteringar av välfärden är nödvändiga, skriver Ilan De Basso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.