Alissar Rajha och Alice Perlerot som anordnar hållbarhetsbalen i juni. Foto: SVT

Tjejerna som vill ordna en alternativ studentbal

Publicerad

Alissar Rajha och Alice Perlerot är två tjejer på 18 år och de håller just nu på att annordna en hållbarhetsbal. De vill att så många som möjligt ska kunna gå på balen utan någon press över baldejt eller hur dyr klänningen bör vara.

Alissar går sista året på gymnasiet och pluggar Samhäll beteende på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, Alice pluggar allmänlinje på Jönköpings Folkhögskola.

De är två engagerade ungdomar som vill styra upp en bal med fokus på gemenskap där uppträdandet och stämningen under kvällen prioriteras högt. Problemet med balen är enligt Alissar att den förlorat sitt syfte.

Hon menar på att grundtanken med en bal är att man ska ha en bra kväll med en riktig kulturupplevelse.

Utan press

Alissar fick idén när hon började trean och närmade sig sin egen bal. Hon märkte att klasskamraternas prioriteringar var på vilken bil man ska ha, vem man ska gå med samt hur dyr klänningen ska vara.

Hon insåg att just gemenskap inte låg högt upp på prioriteringslistan och hon ville då anordna en fristående bal med fokus på hållbarhet där alla ska kunna ha råd att gå på balen utan någon press.

– Än så länge har vi fått mycket bra feedback på projektet och det känns som att det finns en stor efterfrågan, men att ingen vågat ta tag i det tidigare. Det kommer nog vara lite svårt i början men jag tror att ju mer folk hör om det här och förstår att det inte är en konkurrens så tror jag att intresset kommer växa, menar Alissa.

Alissar Rajha och Alice Perlerot utanför Kulturhuset i Jönköping. Foto: SVT

Uppmuntrar till att shoppa second hand

Alissar och Alice tycker att det känns väldigt onödigt med massproduktionen av klänningar och kostymer.

– Man skulle kunna återanvända en klänning eller kanske köpa en som man vet att man kommer använda vid fler tillfällen. Vi uppmuntrar till att köpa second hand, förklarar Alissar Raijha.

– Det har ju bara blivit större och större med hållbarhet, second hand och så vidare och om vi fixar en bal så kan ju det inspirera till att göra liknande grejer, säger Alice.

Utgår ifrån tre värdegrunder

Projektet kommer att utgå ifrån tre värdegrunder: Social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet samt hållbarhet ur ett klimatperspektiv.

Det enda kravet för att få gå är att man själv eller sin dejt ska ta studenten i år och den enda kostnaden är biljetten som kostar 200 kronor, vilket gör att balen är ekonomiskt hållbart.

Störst fokus ligger dock på klimatpåverkan och de lägger stor vikt vid det. De kommer exempelvis samarbeta med Erikshjälpen i form av att de kommer ha förtur till deras kataloger där eleverna kan välja ut sina kläder.

Fokuset skiljer sig från andra baler

Festen blir på kulturhuset på Tändsticksområdet, det blir livemusik och röda mattan precis som på vilken annan bal som helst, det som skiljer sig mest åt är temat hållbarhet, enkelheten och kulturupplevelsen för ungdomarna.

– Det viktigaste är faktiskt de här ungdomarna som ska få en bra upplevelse.

Balen på Kulturhuset hålls den 3 juni 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.