Ungdomar bemöttes kränkande – korttidshem lex-Sarah anmäls

Publicerad

Vetlanda kommun har upptäckt brister på ett korttidshem där barn och ungdomar med funktionsnedsättningar tidvis bor. De unga ska ha bemötts av personalen på sätt som anses kränkande. Den utpekade personalen har nu stängts av från sitt arbete.

Det var en medarbetare på korttidshemmet som slog larm om att de barn och unga som bodde på korttidsboendet inte fick den omvårdnad och bemötande de skulle. Personalen ska bland annat ha hotat barnen, utsatt dem för hånfulla kommentarer och höga tillrättavisningar. Det har även framkommit vissa brister i kommunikationen med vårdnadshavare.

Kommunen som utrett händelserna har gjort en Lex Sarah-anmälan till IVO.

– Klimatet beskrivs som fostrande och personalen har en jargong, där de bestämmer och sätter barnen och ungdomarna på plats. Verksamheten har inte använt metoder som möter behoven hos barn och unga med funktionsnedsättning, säger Gabriella Mathur som är verksamhetsutvecklare på vård- och omsorgsförvaltningen och ansvarig för förvaltningens utredning av händelserna, till kommunens hemsida.

Barnen uppvisade rädsla och oro

Bristerna kan ha pågått en längre tid, men uppmärksammades under sensommaren och in på hösten. Personalen har stängts av och ny personal arbetar nu med ungdomarna.

– Vad bristerna har fått för konsekvenser för barnen är svårt att säga. Det handlar om barn och ungdomar som själva har svårt att beskriva hur de upplever situationen. Personal berättar dock att barn har upplevts oroliga och rädda efter att de tillrättavisats, säger Gabriella Mathur och fortsätter:

– Det är viktigt att poängtera att utredningen inte visar på att barnen har utsatts för fysiska övergrepp.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lex Sarah vs lex Maria – vad är skillnaden?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer