Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrika Lindström på RF SISU Småland är orolig att fler ungdomar slutar med idrotten på grund av de nya råden. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Ungdomar kan sluta idrotta på grund av de nya råden

Uppdaterad
Publicerad

De nya råden från Folkhälsomyndigheten kan innebära att flera ungdomar helt slutar med idrott, det menar idrottsrörelsen som är orolig för framtiden för ungdomarna.

För några veckor sedan kom nya lokala råd för ungdomar som är födda före 2005, att de ska avstå från att delta i idrottsträningar och tävlingar. Nu finns en oro att flera kommer att sluta träna och inte återvända till idrotten efter att råden tagits bort.

– Helt klart är att det finns en risk att ungdomar slutar tidigare än de gjort annars, säger Fredrika Lindström som är idrottskonsulent på RF SISU Småland.

Enkätundersökning

I en enkät som SVT Sport har skickat till RF:s distriktsidrottschefer svarar samtliga 19 att de är oroliga för att ungdomar mellan 16 och 20 år som nu inte kan träna som vanligt slutar att vara aktiva och inte kommer tillbaka till idrotten. Det är fortfarande för tidigt att avgöra hur många som har slutat idrotta under pandemiåret 2020. I enkäten svarar 11 av 19 distriktsidrottschefer att de upplever att idrottandet hos den här åldersgruppen har minskat under året.

– Det är ju redan en känslig ålder då många slutar, så att påverkas av corona, då man inte får träffas i sitt lag eller träningsgrupp. Oftast är den sociala sammanhållningen så viktig de sista åren, så det är helt klart en risk för att man slutar nu, säger Fredrika Lindström.

I klippet berättar hon hur RF SISU Småland arbetar för att stötta föreningarna nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer