HVB-hemmet på Höglandet anses ha varit farligt för ungdomarna och därför har IVO nu stängt hemmet. Foto: TT/Arkiv

Ungdomshem på Höglandet stängs med omedelbar verkan

Publicerad

IVO, inspektionen för vård och omsorg, vill stänga ett ungdomshem på Höglandet med omedelbar verkan. Anledningen är flera allvarliga händelser på boendet där ungdomar varit narkotikapåverkade och poliser som kallats till boendet har misshandlats.

Det har under sommaren varit riktigt stökigt på HVB-hemmet som är till för tonåringar, polisen har larmats till boendet nio gånger. IVO har beslutat att tillståndet för boendet ska återkallas och ville att hemmet skulle stängas med omedelbar verkan.

Personal ska ha hittat en spruta med kanyl och amfetamin på boendet och ungdomar har varit narkotikapåverkade och hotat personal och varandra och till och med gjort upplopp. Personalen har vid vissa tillfällen upplevt situationen så allvarlig att de låst in sig skriver IVO i sin rapport.

Poliser blev misshandlade

Vid ett tillfälle då polis kallats till platsen efter slagsmål mellan flera unga uppstod tumult och poliser blev misshandlade bland annat genom sparkar i huvudet.

I sitt beslut att stänga hemmet skriver IVO bland annat att situationen på boendet är en fara för ungdomarnas liv och hälsa.

Kan hålla öppet ändå

– Jag lämnar inga kommentarer utan hänvisar till vår vd, säger verksamhetschefen på boendet till SVT. 

SVT har inte nått företagets vd, vd:n säger dock till P4 Jönköping att beslutet är fattat på felaktiga grunder och att de nu har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Enligt P4 Jönköping har förvaltningsrätten beslutat om inhibition, vilket innebär att verksamheten ändå kan fortsätta i väntan på att förvaltningsrätten behandlar ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer