Unik satsning på elbussar i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Alla stadsbussar som trafikerar i Värnamo är numera laddhybridbussar. Jönköpings Länstrafik kallar den gröna satsningen för ”världsunik”.

Lila bussar har blivit en vanlig syn i Värnamo. Det är den nya stadstrafiken som rullat igång och sedan en dryg vecka tillbaka körs hela stadstrafiken på laddhybrider. Det är en satsning på cirka 10 miljoner kronor brutto om året, som enligt Jönköpings Länstrafik gör Värnamo världsunikt.

– Det speciella är att hela stadstrafiken körs på laddhybrider och vi hoppas att många ska vilja åka med oss. Vår vision är att satsningen ska fyrdubbla antalet resenärer i Värnamo och att cirka 30-40 procent av vår investering ska betalas tillbaka genom biljettintäkter, säger Charles Tholin, affärsutvecklare på Jönköpings Länstrafik.

70 procent el

Laddhybriderna trafikerar tre helt nya linjer med tätare avgångar i centrala Värnamo. Samtliga utgår från stationen och går mot Gröndal, Rörstorp och Vråen. Bussarna drivs till 70 procent på el, resterande 30 procent står en dieselmotor för. Varje buss går i en slinga på cirka en halvtimme, varav 5-6 minuter går åt till laddning på stationen. De nya fordonen släpper ut 90 procent mindre koldioxid än vanliga dieseldrivna bussar, och gör av med 60 procent mindre energi, enligt Jönköpings länstrafik.

Värnamobon Linus Grönlund, som åker med bussen för andra gången tycker satsningen är positiv:

– Den går väldigt tyst, och så är det bra för miljön att den går en hel del på el, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.