Lustgas har blivit en partydrog, men den är livsfarlig. Nu går en gastillverkare ut med en varning efter att en gasflaska stulits på en tandläkarmottagning. Foto: TT/SVT

Företagets varning efter stöld av lustgasflaska: Kan leda till döden

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett inbrott på Folktandvården i Sävsjö i torsdags, stals en flaska lustgas avsedd för medicinskt bruk. Lustgas har på senare år blivit en populär partydrog. Nu går företaget Air Liquide, som tillverkar gasen som stals, ut med en varning: att använda gasen kan vara förenat med livsfara.

Stölden på Folktandvården i Sävsjö den 14 december är den första i sitt slag i Sverige som Air Liquide känner till. Stölden har gjort att företaget går ut med en varning i ett pressmeddelande.

– Vid den här stölden var det väldigt tydligt att man visste vad man var ute efter. Allt annat lämnades kvar, flaskan med lustgas var det enda som stals, säger Ulrica Åhman, representant för Air Liquid.

Orolig för ny trend

Att inhalera lustgas för ett kortvarigt rus är i sig inget nytt. Det är något som bland annat förekommer under festivaler. Men då rör det sig om oftast om så kallade gräddsifoner som bland annat används i storkök vid tillverkning av grädde.

Att lustgas som är avsedd för sjukvården stjäls är nytt enligt Ulrica Åhman, som ser med oro på händelsen i Sävsjö.

– Vi är rädda för att det här ska sprida sig, att man vill ha vår lustgas också som är av läkemedelskvalité.

Kortvarigt rus med stora risker

Lustgas har länge använts som bedövningsmedel inom sjukvården, framförallt vid förlossningar men även inom andra områden. Enligt Air Liquid är inhalering för att åstadkomma ett kortvarigt rus, förenat med hälsorisker. Lustgasen ersätter syret i lungorna vilket kan leda till medvetslöshet, kvävning eller i värsta fall, till döden.

Endast ett fåtal inandningar kan vara förödande och användning ska alltid ske av medicinsk personal.

– Vi kan ju inte med säkerhet veta att just den här lustgasen stals för att användas på det här sättet men vi har valt att gå ut med den här varningen, säger Ulrica Åhman.

Om någon hittar flaskan är uppmaningen från företaget att lämna den till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.