Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Urban Blücher, vd Sävebo, berätta om Hyresgästföreningens reaktion när han inte ville höja hyrorna. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Bostadsbolaget i Sävsjö: ”Vi höjer inte hyrorna”

Publicerad

Många bostadsbolag höjer hyrorna kraftigt på grund av inflationen och ökade kostnader för räntor och el. Men det kommunala bostadsbolaget Sävebo i Sävsjö går mot strömmen – och höjer inte hyrorna alls.

I klippet hör du vd:n berätta varför de inte höjer hyrorna i år.

Det kommunala bostadsbolaget Sävebo i Sävsjö har totalt 500 lägenheter. För andra året i rad blir hyreshöjningen noll procent. Det är hittills lägst i Sverige. Närmast kommer Bjurholms kommun med hyreshöjningar på 1,88 procent i år. Högst ligger Svedalahem som höjer med 6,5 procent.

– Förra året gjorde vi vårt bästa resultat någonsin. Vi har långa räntor och bundna elpriser. Däremot kan det bli en utmaning om det blir fortsatt höga räntor, säger Urban Blücher, vd Sävebo.

Varför höjer ni inte hyrorna för att bunkra för kommande svåra tider?

– Det är av ett enda skäl – vi vill ha kvar våra hyresgäster för det är där vi tjänar pengar, säger Urban Blücher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.