Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Unikt klimatprojekt i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes Sveriges första effektlager som lagrar solenergi i gamla bilbatterier på Jönköpings Bildemontering. Tanken är att flera företag och myndigheter i länet ska använda sig av tekniken.

Anläggningen som invigdes i dag räcker till att försörja ungefär 25 procent av företagets energi. Men för hoppningen är att de i framtiden ska bli självförsörjande på solenergi.

– Detta är ju en satsning på att försörja vår anläggning på förnybar energi. Vi hoppas att vara självförsörjande på solenergi i framtiden, säger Magnus Wikström vd på Jönköpings bildemontering.

Unikt projekt

På flera håll i världen finns det företag som lagrar solenergi i batterier. Det som är unikt med detta projekt är att man använder gamla bilbatterier som inte duger för att användas i bilar men duger gott för att lagra energi.

– Batterierna som finns här har en 80 procents kapacitet och då kan man inte använda dem i bilar. På detta sätt så återanvänder man de gamla batterierna, vilket är bra för miljön, säger Andreas Olsson som är klimatstrateg på Länsstyrelsen.

Fler på gång

Även om företaget nu är först med att bygga effektlager som lagrar solenerg i gamla bilbatterier så finns planer på att bygga fler. Under hösten kommer energismyndigheteten besluta om de kan byggas fyra stora effektlager i länet.

– Den här typen av anläggningar är viktiga för att vi i framtiden kommer att ha väldigt mycket mer förnybar el och den elen måste lagras på ett helt annat sätt an det vi är vana vid. Då är ett sådant här lager bra i många olika verksamheter så som skolor, industrier, sjukhus, bilverkstäder och i andra kommunala verksamheter, säger Andreas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.