Det är skruvarna på fästena till gungorna som skruvats av med någon form av verktyg. Foto: Sävsjö kommun

Skruvar i gungställningar borttagna på lekparker

Uppdaterad
Publicerad

Flera lekparker i Sävsjö kommun har drabbats av skadegörelse bland annat i form av att skruvar i gungställningar tagits bort. Nu ber kommunen om hjälp hos allmänheten och uppmanar föräldrar att kontrollera gungorna.

Det första fallet av skadegörelse upptäcktes för drygt ett år sedan och vandaliseringen har pågått sedan dess.

– Det har kommit och gått och nu kan vi se att det kommit tillbaka. Senast skruvarna tagits bort på en lekpark var bara för några veckor sedan, säger Erika Tor Rundblad, chef serviceförvaltningen i Sävsjö kommun.

Hon gissar på att det totalt skett runt tio fall av skadegörelse det sista året. Kommunen är säkra på att det är avsiktligt då skruvarna endast kan avlägsnas med ett verktyg.

Inget barn har kommit till skada

Kommunen försöker ha extra uppsikt på lekparkerna men har inte möjlighet att kolla varje dag – därför ber de nu om allmänhetens hjälp.

– Vi fick tips från polisen att be om hjälp för att komma tillrätta med problemet. Det kan vara att man går förbi en lekplats där man ser några som är för stora för att vara där, då kan man ifrågasätta varför, säger Erika Tor Rundblad.

Inget barn har ännu kommit till skada men hon menar att det skulle kunna gå riktigt illa om barnet har hög fart och gungan plötsligt skulle lossna. 

– Det är viktigt att föräldrarna tittar en extra gång innan barnen ska gunga, uppmanar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.