Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hans Fransson om vad som krävs för att utbilda sig till gruvguide i Tabergsgruvan. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Upprop i sociala medier fick fler att söka guideutbildning för Tabergsgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen som guidar i Tabergsgruvan hade allt svårare att få in nya guider och det pratades om att kanske tvingas lägga ner guidningarna. Men ett upprop på Facebook verkar ha gett resultat.

– Efter ett par dagar var det fem personer som hade anmält intresse för att utbilda sig till guide, säger Hans Fransson, ordförande i föreningen.

Under flera år har många kyrkor, idrottsföreningar och andra föreningar haft allt svårare att få in frivilligkrafter. Pandemin gjorde det ännu svårare och i samband med den försvann många äldre frivilliga i många föreningar.

Föreningen som håller i guidade visningar i Tabergsgruvan sommartid sedan 2007 har sett att antalet guider på senare år blivit färre. I höstas fanns oron att inte kunna bedriva guidningar i gruvan i framtiden.

Hopp för framtiden

Men ett upprop på Facebook nyligen verkar ha gett positivt resultat. Redan första helgen var det fem personer som anmälde intresse för att bli guide och Hans Fransson tror att det kan bli ytterligare några personer.

– Det roliga är att de är folk i olika åldrar som visat intresse, säger Hans Fransson.

I mars drar de igång en guideutbildning i samarbete med Studiefrämjandet. Åtta träffar är planerade och i maj är det även en exkursionsdag för de nya guiderna på Taberg.

– Sedan kommer de att få gå vid sidan om tills de känner sig varma i kläderna.

Guidningarna i Tabergsgruvan sker framförallt under sju sommarveckor med start efter midsommar. Om det nu blir fler engagerade i guideföreningen tror Hans Fransson att de kommer att kunna utveckla visningarna i gruvan i framtiden.

I klippet får du veta mer om guideutbildningen och vad som krävs för att bli gruvguide.

Tabergsgruvan

• Det har brutits malm på platsen sedan 1400-talet.

• Gruvdriften lades ner under slutet av 1950-talet.

• Malmen som bröts där kallas för titanomagnetitolivinit. Järnhalten i malmen är endast drygt 30 procent, men kvalitén är desto bättre.

• Allmänna visningar i juni-augusti på fasta tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.