Fostret rörde sig allt mindre före förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Erika Jakobsson i Forserum förlorade sin dotter bara dagar innan beräknad förlossning.

Hade vården haft mer fokus på fosterrörelserna skulle det kanske inte ha hänt. Och hon är nu en av dem som trycker på för att Socialstyrelsen ska införa riktlinjer på området.

Omkring nio svenska par drabbas varje vecka av att deras ofödda barn dör efter graviditetsvecka 22. Om vården hade varit bättre på att berätta för mammor hur de ska lära känna sitt barns rörelser i magen hade några av dem kanske överlevt.

Fosterrörelser

Erika Jakobsson i Forserum är en av dem som drabbats av att barnet dog i magen.

– Man hoppades hela tiden att de skulle ha haft fel, att när hon kom ut så skulle hon skrika. Men vi fick aldrig höra hennes skrik eller se hennes ögon. Det är ju fruktansvärt liksom, här har man ett jättevackert litet barn och så lever det inte, säger Erika Jakobsson.

Blev lugnad av barnmorskan

Ingrid Eva föddes död i 39:e graviditetsveckan.Några veckor tidigare kände Erika minskade fosterrörelser, men blev lugnad av sin barnmorska.

– När jag sa till barnmorskan att jag hade minskade fosterrörelser så sa hon att ja, det har ju varit ett lugnt barn… Och det hade det ju varit och vi hade ju kollat hjärtljuden som såg bra ut och hade gjort alla andra kontroller som man gör hos barnmorskan, så jag nöjde mig med det, säger Erika.

När hon väl åkte in till sjukhuset var bebisen nästan helt stilla. Men inte heller på Ryhov upplevde Erika att fosterrörelserna var i fokus. Flera undersökningar gjordes men ändå dog barnet till slut i magen.

Och Erika är inte ensam. Forskning visar att mer än hälften av de mammor som fött döda barn har känt minskade fosterrörelser.

– Varje år så är det mellan 450 och 500 barn som dör i magen, och det pratas inte om det, säger Erika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterrörelser

Mer i ämnet